Larmo.se arbetar ...

Stoppa tjuven - Så här skyddar du ditt hus mot inbrott under semestern

Ska du åka på semester, kanske till Spanien, något av våra nordiska grannländer, Kanarieöarna eller Thailand? Eller kanske bara till sommarstället eller fira jul hos någon släkting i Sverige? I sådana fall har du säkert oroat dig för inbrott. Enligt en undersökning gjord av TNS-Sifo på uppdrag av Folksam är vad tredje villaägare orolig för inbrott under semestern.

Att komma tillbaka till ett länsat hus är ingen trevlig upplevelse. Inte nog med att det innebär en förlust av ägodelar av såväl ekonomiskt som känslomässigt värde, samt en mängd praktiska besvär. Det kan även lämna långvariga spår i form av olust och otrygghet. Det finns dock ett antal olika åtgärder man kan vidta för att minska risken för inbrott.

En del åtgärder kräver lite planering och syftar till att inbrottssäkra huset på förhand, medans andra åtgärder är till för att det ska se ut som om någon är hemma, när man väl är på semestern.

Före resan - Inbrottssäkra huset

För att inbrottssäkra huset, kan du fundera på följande åtgärder.

Belysning - Tjuvar avskyr utomhusbelysningar. Är det mörkt ute, börjar de ibland med att riva ner utomhuslampor, som finns placerade nära det fönster eller den dörr där de ska bryta sig in. Med belysningen satt ur spel och med mörka kläder blir de nästan osynliga under den mörka himmelen.

För att förhindra att tjuven river ner all belysning kan man montera en lampa med rörelsevakt några meter upp på väggen, som tjuven inte kan nå.

Brytskydd - När inbrottstjuvar bryter sig in genom dörrar är det vanligast att det är genom altan/terrassdörrar, då de brukar vara vekare och har sämre lås än framdörrar. Ett brytskydd, som inte är speciellt dyrt, gör en dörr svårare att bryta upp.

Låsbara fönster - När tjuvar bryter sig in genom ett fönster brukar de inte krossa hela fönsterrutan. Istället gör de ett hål tillräckligt stort för att kunna sträcka in handen och öppna fönstret inifrån. Fönster med låsbara handtag gör det svårare för tjuvarna att både att ta sig in och ut. Det är inte speciellt dyrt att byta till låsbara handtag på de fönster som är särskilt utsatta. Låsen på handtagen bör vara certifierade.

Bra lås på altan- och balkongdörrar - De mest utsatta dörrarna är altan/terrassdörrar med intilliggande fönster. Då kan tjuvarna kan krossa rutan på fönstret, sträcka in armen och öppna dörren inifrån. Tjuvarna får även en enkel sorti, då de kan ta sig ut genom dörren.

Ha bra lås på dörrar med ett intilliggande fönster. Låsen ska vara sådana som låses med nyckel från insidan, annars spelar det ingen roll.

Silikonlist på fönster - Istället för att krossa en fönsterruta bryter sig vissa tjuvar in genom att lyfta ut glasrutan på ett fönster. Först pillar de bort fönsterlisten med t.ex. en skruvmejsel, sedan lyfter de ut hela glasrutan. Lägger man en silikonlist runt fönsterrutorna blir de svårare att lyfta ut. Fönsterlisterna kan även skruvas fast med säkerhetsskruv.

Skaffa larm - Tjuvar undviker helst hus med larm. Ett larmat hus sätter tidpress på tjuvarna och de riskerar att bli gripna av väktare (om larmet är uppkopplat). Även om larmet inte är kopplat till en larmcentral, kan någon granne höra tjutet och gå för att kontrollera.

Åtgärder för att få det att se ut som om någon är hemma

Oavsett om man har vidtagit några av åtgärderna ovanför vill man få det att se ut som om någon är hemma, när man väl är på semestern. Det kan göras på lite olika sätt.

Timers - Det klassiska tipset att sätta timers på lampor är bra. Vill man ta det ett steg längre, kan man även sätta en timer på TVn. När vi ser Tv-sken inifrån ett hus tänker vi instinktivt att någon tittar.

Brevlådan, viktigt - De flesta tömmer sina brevlådor dagligen, därför är en överfull brevlåda ett säkert tecken på att ingen är hemma. Då brevlådor ofta är placerade vid vägen en bit bort från huset är de enkla för tjuvarna att pejla utan att det verkar för misstänksamt. Tjuvar kan också påskina att de är reklamutdelare för att rekognosera.

Det bästa är att skaffa en stor låsbar brevlåda som rymmer mycket post. Allra bäst är det om den är utformad så att det inte går att se ner i den. Har man en liten ej låsbar brevlåda är det viktigt att be någon granne ta in posten.

Gräsmattan - En oklippt gräsmatta nästan vrålar ut att husägarna är bortresta. Be någon hjälpsam granne att hjälpa till. Är gräsmattan stor, räcker det med att en liten bit, som är väl synlig från infarten, klipps. Kanske har husägaren bara inte haft tid att klippa hela gräsmattan.

Koppla om hemtelefonen - Ibland ringer tjuvarna till hemtelefonen för att kontrollera om någon är hemma. Även om det hörs på tonen att det är en omkoppling, måste det inte betyda att huset är tomt. Svarar däremot ingen på hemtelefonen, kanske tjuvarna tror att ingen är hemma.

Lägg ut saker på gräsmattan - Att placera ut några leksaker på tomten är ett annat knep för att få det att se ut som om någon är hemma. De flesta som reser bort några dagar brukar plocka ihop sådant innan de lämnar.

Klipp häcken - Tjuvar älskar hus med dålig insyn, för då kan de jobba ostört. Ha som vana att klippa ner häckar och skapa lite insyn på de ställen där tjuvarna kan tänkas bryta sig in. Detta gäller framförallt vid längre sommarsemestrar då en häck kan växa flera centimeter på bara några veckor.

Be grannen använda din parkering - De flesta villaägare har minst en bil. Om det inte står någon bil på uppfarten betyder det många gånger att ingen är hemma.

Ställ fram skor i hallen - Ibland spanar tjuvarna in genom fönster innan de bestämmer sig för att bryta sig in. Är hallen fylld med skor kanske de ångrar sig.

Skriv en kommentar
Visar 39 kommentarer
Gäst säger:

Först och främst, bra tips. Även bra att ha eftersändning eller förvaring av posten och ställa om dagstidningar eller pausa dem under semestern. Vår städfirma erbjuder trädgårdsservice så det kommer ut någon varje vecka om klipper gräset går in och vattnar blommor och flyttar runt saker på tomten så det ser ut som någon är hemma.

05 augusti 2015
Gäst säger:

För att hålla gräsmatten i trim kan man köpa en automower, den håller garanterat tjuven borta.

04 juni 2015
Ola säger:

Jättebra tips. Märker att vi har lite saker att jobba på här hemma. Ska ta och säkra upp huset utvändigt, och även tänka på lite mer saker innan vi åker iväg.

20 februari 2015
Mitt hem är min borg säger:

Det finns ytterliggare två saker man kan göra för att inbrottssäkra huset: Installera säkerhetsdörrar och ha ett säkerhetsskåp.

13 februari 2015
Svar:

Det stämmer att säkerhetsdörrar och säkerhetsskåp är två bra åtgärder, kommer att läggas till inom kort.

20 februari 2015