Larmo.se arbetar ...

Tre typer av villainbrott

Visste du att folk drabbas av inbrott på natten när de sover? Eller att tjuvar även bryter sig in i hus som har larm?

De flesta har inte reflekterat över att det finns olika typer av villainbrott. För att skydda hemmet på bästa sätt är det viktigt att veta att olika villainbrott skiljer sig mycket från varandra.

Här är tre olika typer av inbrott:

  • Inbrott trots att huset har larm
  • Inbrott när huset inte har larm
  • Inbrott på natten när husägarna sover

I denna text kan du läsa mer om skillnaderna mellan dessa tre typer av inbrott.

1. Inbrott trots att huset har larm

Tjuvarna bryr sig inte om att huset är larmat och har som mål att ta sig in och ut på några minuter. Genom att agera snabbt vill de hinna ut innan en väktare anländer eller någon granne uppmärksammar vad som är på gång.

Eftersom tiden är knapp har tjuvarna inte tid att leta igenom huset speciellt noggrant. De nöjer sig antagligen med att öppna eller bryta upp skåp, byråer och lådor för att hitta värdesaker som är enkla att ta med sig och lätta att avyttra. Det kan vara kontanter, guld, smycken, mobiltelefoner och nycklar. Skulle tjuvarna få med sig en nyckel till huset, kan de i värsta fall komma tillbaka vid ett senare tillfälle.

Genom att gömma värdesaker på bra, luriga ställen går det att komma undan relativt billigt vid denna typ av inbrott. Ett vanligt misstag är att tro att en låst byrå eller låda skyddar. Tjuvarna har ofta en kofot eller något typ av brytjärn och arbetar sig snabbt men metodiskt igenom huset. Allt som de tror kan innehålla något av värde bryter de upp.

2. Inbrott när huset inte har larm

Utan ett larm är det mycket större risk att råka ut för inbrott där tjuvarna är inne i huset under en längre tid. Det är ovanligt - men i värsta fall kan de spendera flera timmar i huset och rota igenom precis allt.

Denna typ av inbrott är värre av två anledningar. För det första riskerar du att bli av med fler saker. För det andra upplever många det som oerhört kränkande att tjuvarna potentiellt har varit inne i flera timmar och rotat igenom det mesta. Vissa som drabbats känner sig såpass kränkta att de har svårt för att bo kvar i bostaden.

Det inte ovanligt att tjuvarna drar ner persienner för att grannar och förbipasserande inte ska se all aktivitet som pågår inne i huset. Det kan också hända att tjuvarna kör fram en bil för att lasta in större föremål såsom tavlor, datorer och tv-apparater.

Eftersom tjuvarna inte upplever samma tidspress som vid en larmad villa, är det stor risk att även väl gömda värdesaker försvinner.

3. Inbrott på natten när husägarna sover

Denna typ av inbrott har blivit vanligare och utförs inte sällan av östeuropeiska ligor som systematiskt arbetar sig igenom svenska städer. Liksom vid den första typen av inbrott vill tjuvarna vara ute på några minuter och siktar in sig på saker som är lätta att ta med sig.

Ur tjuvarnas perspektiv finns det en stor fördel med att folk är hemma; plånböcker, mobiltelefoner och bilnycklar finns i huset, dessutom ofta på undervåningen i någon jackficka. Är tjuvarna riktigt fräcka och får tag på en bilnyckel, kan de stjäla bilen. Genom att ha ett hemlarm satt på hemmaläge går det att skydda sig bra mot denna typ av inbrott.

Skriv en kommentar
Visar 12 kommentarer