Larmo.se arbetar ...

Saker att titta på när du köper hemlarm

Utvecklingen inom hemlarm har gått snabbt framåt och larmen har börjat komma i en mängd olika utföranden. Det senaste är kameralarm och larmappar, men vissa larmpaket inkluderar även smartahem-tjänster (med funktioner som fjärrljusstyrning, övervakning av energiförbrukning och fjärråtkomst till "smarta" apparater).

Statistik från BRÅ visar att ett villa- eller hemlarm minskar risken för inbrott med upp till 20%. Vad statistiken inte visar, är att ett hemlarm även hindrar tjuvarna från att vara inne i huset under lång tid, om ett inbrott ändå skulle ske.

Hemlarm säljs ofta genom dörrförsäljning, vilket inte alltid resulterar i att kunden får det som passar bäst. Är man intresserad av att skaffa ett hemlarm, är det bättre att i lugn och ro läsa på om larmbolagen och jämföra vad som ingår i deras larmpaket. Här är en genomgång av olika komponenter och tjänster som gör det lättare att förstå skillnaderna mellan olika larmerbjudanden.

Äga larmet själv eller hyra det

Ett larm kan antingen vara friköpt eller hyrt. Köper man ett larm som inte är anslutet till någon larmcentral är det ett friköpt larm. Friköpta larm har en högre startkostnad.

Köper man ett larm som är anslutet till en larmcentral, kan det antingen vara friköpt eller hyrt. Ett hyrt larm återlämnas till larmbolaget om abonnemanget sägs upp. Är larmet friköpt, får kunden behålla larmet.

En fördel med friköpta larm är att kunden teoretiskt sett kan byta abonnemang (dvs byta larmcentral). Men det är inte alltid säkert att larmets teknik fungerar med andra larmbolag/larmcentraler.

Egen larmcentral eller inte

När ett larm som är anslutet till en larmcentral löser ut skickas en signal till centralen och larmoperatören vidtar en lämplig åtgärd. Det vanligaste är att de skickar ut en väktare, men kan de bekräfta en brand eller ett inbrott kan de kontakta polis och/eller räddningstjänst på direkten.

Fem larmbolag i Sverige har egna larmcentraler; G4S, Securitas, Sector Alarm, Svenska hemlarm och Verisure. Andra larmleverantörer utan egen larmcentral samarbetar med någon av dessa, och givetvis strävar larmcentralerna efter att erbjuda likvärd service oavsett vilket larm som går.

Larmkomponenter och funktioner

Nästan alla larmpaket kommer med vissa standardkomponenter såsom manöverpanel, centralenhet, inomhussirén, magnetkontakt och larmdekaler. Skillnaden mellan paketen gäller främst vilka ytterligare komponenter och vilka tjänster som ingår.

Rökdetektor

I många larmpaket ingår en rökdetektor, annars går det att köpa till. Fördelen med en rökdetektor gentemot en brandvarnare är att rökdetektorn är uppkopplad till larmcentralen och ger ett visst skydd även om ingen är hemma. En rökdetektor kostar ca 1000 kr, och det är vanligt att kunder med stora hus kompletterar med extra rökdetektorer.

Larm med kamera eller inte

Ett kameralarm kan visa bilder och/eller streamad video inifrån bostaden. Utöver att tjuven eventuellt fastnar på bild, har ett kameralarm andra fördelar. Om ett uppkopplat larm löser ut, kan larmcentralen se vad som händer i huset och vidta lämplig åtgärd. Kan de till exempel verifiera att det brinner kontaktas brandkåren på en gång, istället för att först skicka ut en väktare som i sin tur får kontakta brandkåren.

Vissa kameralarm som har en mobilapp kan visa bilder där du själv kan se vad som händer i huset. Ser allting bra ut kan du be grannen göra en kontroll, visar bilderna tecken på inbrott eller brand kan du ringa polis eller brandkår på en gång.

Fria utryckningar

Vissa larmpaket inkluderar ett obegränsat antal- eller ett visst antal fria utryckningar per år. En relevant fråga är då "vad kostar en utryckning?". Priset på en utryckning varierar, men räkna med mellan 800 och 1500 kronor.

Inre eller yttre kontroll

Vissa larmbolag har något som kallas för inre kontroll, vilket innebär att väktarna kan gå in och söka igenom bostaden. Detta kräver att kunden ger larmbolaget ett nyckel till huset när abonnemanget tecknas. Eftersom det är orealistiskt att väktarna skulle bära med sig nycklar till alla hus de bevakar, fungerar det så här; Om väktaren på plats kan försäkra sig om att det inte är ett falsklarm kontaktas kontoret, som i sin tur skickar ut en till väktare som har med sig nyckeln.

Kostnad för extrakomponenter

Priset på olika komponenter och tillval varierar en hel del mellan olika leverantörer – vissa tar ut en högre månadskostnad för extra detektorer, vilket kan bli ganska dyrt i längden för omfattande larmlösningar. För friköpta larm blir istället startkostnaden högre, så förutsatt att larmen är likvärdiga får man avväga vad som blir mest kostnadseffektivt på sikt.

I ett startpaket brukar det ingå; en rörelsedetektor (med eller utan kamera), en magnetkontakt som sätts på dörren, en inomhussirén och ibland en rökdetektor. Vid stora villor får kunden ofta komplettera med extra utrustning så att hela huset säkras. Eftersom tjuvar ofta tar sig in genom altan- och källardörrar är det viktigt att även dessa skyddas.

Om man har husdjur

Har man husdjur som väger över 20 - 25 kg kan det vara nödvändigt att byta ut rörelsedetektorn mot glaskrossdetektorer som sätts på fönsterna. Mindre husdjur går bra eftersom de inte aktiverar larmet.

Räkna på totalkostnaden

Vilket larmbolag man än väljer kommer den totala månadskostnaden bli högre än startkostnaden, förutsatt att man har larmet i 5 - 10 år. Sålunda är det klokt att räkna på totalkostnaden när man jämför olika larmpaket. En liten prisskillnad per månad kan innebära tusentals kronor på några år. Det är även bra att räkna in eventuella extrakomponenter. Men givetvis ska man inte enbart titta på priset, att anlita ett välrenommerat bolag med stor erfarenhet och bra kundomdömen kan ofta vara värt en lite högre avgift.

Skriv en kommentar
Visar 14 kommentarer