Larmo.se arbetar ...

Komponeneter i hemlarmpaket

När man köper ett hemlarmpaket från något av de större larmbolagen innehåller det flera komponenter såsom t.ex. kameradetektor, rökdetektor, siren, magnetkontakt, centralenhet, manöverpanel och mobilapp.

För många räcker det med baskomponenterna, men en stor villa eller husdjur kan göra det nödvändigt att komplettera med ytterligare komponenter för att skydda huset på bästa sätt.

Här är en genomgång av olika larmkomponenter, en del är baskomponenter som ingår i larmpaketen, medans en del brukar vara tillval.

Rökdetektor/brandvarnare

I många larmpaket ingår en rökdetektor. Är larmet uppkopplat mot en larmcentral är även rökdetektorn uppkopplad, vilket betyder att larmcentralen varnas om det skulle börja brinna. En vanlig brandvarnare saknar denna funktionalitet och ger inget skydd om husägaren inte är hemma. En annan skillnad är att en uppkopplad rökdetektor som regel är mer avancerade och känner av både värme och rök.

Utomhussiren

Alla larmpaket kommer med en inomhussiren. Vill man även ha en utomhussiren, blir det ofta ett tillval. Men det finns flera anledningar till att komplettera med en utomhussiren. Den största fördelen är att utomhussirener drar till sig mer uppmärksamhet då de vanligtvis är kraftfullare och ger ifrån sig en blinkande ljus. Det blir även svårare för inbrottstjuven att tysta ned larmet då två ljudkällor som måste slås ut. En utomhussiren ska monteras svåråtkomligt på fasaden eller på taket.

Glaskrossdetektor

De flesta larmpaket innehåller åtminstone en rörelsedetektor. Men rörelsedetektorer kan orsaka problem om husägarna har stora husdjur, eftersom djuret kan aktivera larmet. Alternativet kan vara en glaskrossdetektor, som antingen limmas på fönstren eller upptäcker ljudet av krossat glas akustiskt.

Övervakningskameror

Flera av de larm som säljs är så kallade kameralarm. En övervakningskamera fyller flera värdefulla funktioner. En är att larmcentralen kan se bilder inifrån huset. Vid ett eventuellt inbrott eller brand kan de därmed bekräfta vad som händer och skicka den hjälp som behövs. En annan är möjligheten att identifiera inbrottstjuven. Den tredje är den avskräckande effekten. För bästa möjliga effekt ska man skylta så tydligt som möjligt med kameraövervakning (det är också ett krav enligt lagen).

Det finns ingen anledning att oroa sig över övervakning då larmcentralen enbart får bildöverföring vid larm. Du är alltså inte konstant filmad när du är inne i huset. Det finns larmföretag som erbjuder kameror där du som kund själv kan gå in och kontrollera vad som händer inne i huset när du vill. Det är då en videofeed som bara du som kund har tillgång till. Givetvis finns det en möjlighet att den hackas, men det får man dessvärre leva med.

Mobil larmapp

Idag har alla större larmbolag en larmapp, som används till att styra och övervaka larmet på distans. Dels går det att se om larmet är aktiverat eller inte, och dels går det att slå till och från larmet. Larmappar kan även visa händelseloggar dvs. visa meddelanden när larmet slås till eller från, vilket kan vara bra om man vill veta att andra i hushållet kommit hem.

Läckagedetektor

En läckagedetektor, som brukar vara ett tillval, känner av fukt. Vanliga användningsområden är under diskbänk och i akvarium eller kyl och frys.

Centralenhet

En centralenhet är själva hjärnan i ett hemlarmsystem. Den kommunicerar med alla trådlösa enheter och förmedlar de händelser som sker till larmcentralen (förutsatt att larmet är uppkopplat).

Magnetkontakt

I de flesta larmpaket ingår en magnetkontakt. En magnetkontakt fästs vid en dörr eller ett fönster och ger larm när dörren eller fönstret öppnas. Genom att komplettera med fler magnetkontakter kan dessa användas som ett så kallat skalskydd. Det innebär att du kan ha dina dörrar larmade men ändå röra dig fritt i bostaden.

Fjärrkontroll

Det brukar även ingå en fjärrkontroll som kan användas till att slå till eller från larmet. Ofta går det även att välja vilken del av huset man vill aktivera. Ett vanligt scenario är att ha undervåningen larmad på natten om sovrummen finns på övervåningen.

Manöverpanel

En manöverpanel monteras direkt innanför entrédörren och slår till eller från larmet med en fyrsiffrig kod.

Skriv en kommentar
Visar 9 kommentarer